Startsida
Introduktion
Ekoby
Kontakt
Kunskapskällor
OPPT, I-UV
  
Nedan följer en redovisning av mina erfarenheter och praktiska kunskaper som jag erhållit från det jag bestämde mig för att jag måste skapa mig ett boende i en Ekoby.

Efter att ha läst boken om Anastasia ( se Kunskapskällor ) Googlade jag på ekoby och Göteborg. Jag hittade 4-5 olika ekoby-projekt  som var på gång inte allt för långt från Göteborg. Det överlägset bäst utvecklade och färdigställda projektet var Utsiktens ekoby i Lilla Krossekärr, Orust.

Lite magiskt var det när jag upptäckte att 2 av de 17 tomter som fanns i ekobyn var till salu. Det visade sig senare att en av dom var redan såld. Den andra tomten var obebyggd sånär som på en befintlig timmerstuga på 20 kvm.


Som man kan se ifall man följer länken längst ner så är denna ekoby väl genomtänkt och vettigt organiserad. Lite lagom gemensam verksamhet och privat ägande. Tomt och hus äger man och sköter privat. I övrigt kan man deltaga i olika gemensamma projekt i ekobyn. Ekobyn har vatten och avlopps-anläggning gemensamt organiserat. Med rörsystem fram till tomten för separerad urin samt egen ledning för disk/bad-vatten. Alla tomter var bebyggda och inflyttade utom den jag skulle köpa. Där fanns färdigt framdraget till tomtgräns, vatten, avlopp, tele och el-anslutning.

Kontaktade säljaren av tomten. Inte såld än. En annan köpare skulle titta på den till helgen. Jag åkte dit samma helg. Stuga och tomt såg bra ut. "Kändes" rätt. Jag bestämde mig för att satsa på detta som projekt.

Efter det blev det mycket bank pyssel. Samt att skaffa sig information om hur man kan bygga, bygglovsregler mm.

Inköp av tomt och stuga blev klart i Oktober 2012 :):)


Ekoby information

Länk till Utsikten ekoby hemsida
http://www.utsikten-ekoby.se/livet-i-byn/

Här är en sida med länkar till olika ekobyar i Sverige (April 2012)
http://hem.fyristorg.com/assets/